Wat te doen tegen vlekken op je terras? 5 tips

Wat te doen tegen vlekken op je terras? 5 tips

Van groene en bruine aanslag tot vet- en roestvlekken, ze zijn een doorn in het oog. Hoe komen deze narigheden op je terrasvloer, hoe voorkom je ze en wat zijn geschikte manieren om er van af te komen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen zodat je in alle rust van jouw terras kunt blijven genieten.

Voorkomen is beter dan genezen

Daar zit je dan, onder je mooie terrasoverkapping, en je baalt als een stekker. Want hoe zeer je ook tevreden bent met de veranda, die ene vlek op de vloer slokt al je aandacht op. Met het barbecueën vergat je dat er vet van de gril kan vallen en dat heeft zich nu in je terrastegel genesteld. Met dit voorbeeld willen we onderstrepen dat het belangrijk is om vlekken te voorkomen, want dat is zeker met bijvoorbeeld barbecueën goed te doen. Plaats bijvoorbeeld een flink stuk karton onder de gril en je terras is veilig gesteld. Een tegel met een goede coating of keramische tegels bieden extra bescherming en zijn gemakkelijker te reinigen.

Oorzaken van aanslag

Als je weet hoe bepaalde vlekken ontstaan, kun je ze gemakkelijker voorkomen. Een van de boosdoeners van vlekken kunnen bladeren zijn die te lang op de terrasvloer hebben gelegen. Uit deze blaadjes kan vervolgens het goedje looizuur vrijkomen wat bruine vlekken kan opleveren. Wat ook vaak voorkomt is groene aanslag, afkomstig van algen en mossen. Deze vlekken ontstaan vooral als het veel heeft geregend op plekken waar weinig zon schijnt.  Ook zijn er nog vetvlekken, deze ontstaan meestal door eten wat op de grond valt, zoals een ijsje, chips of een stuk vlees.

vlekken terras

Bruine en groene vlekken verwijderen

Het voordeel van groene en bruine vlekken, veroorzaakt door bladeren en algen, is dat ze door de natuur gevormd worden. Dit betekent dat ze ook gemakkelijk te verwijderen zijn. Door bijvoorbeeld schoonmaakazijn te gebruiken op een zonnige dag kan dit middel snel de terrasvloer intrekken. Hierna verdwijnen de vlekken vaak vanzelf. Groene zeep en lauw water is ook een effectieve oplossing om dit soort vuiligheid van je terras te schrobben.

Hoe verwijder je vetvlekken van je terras?

Op de eerste plaats ligt het eraan hoe hardnekkig de vlek is. Begin daarom met een sopje van een milde zeep en lauw water, wat vaak al voldoende is. Heeft dit niet het gewenste effect, dan kun je later nog altijd naar zwaardere middelen grijpen. Er bestaan speciale middelen zoals terrastegelreiniger of olievlekkenreiniger die krachtiger kunnen werken dan normale zeep. Sowieso is het verstandig om zo snel mogelijk in actie te komen en niet te wachten totdat de vlek is ingedroogd. Check daarom je terras als je bijvoorbeeld buiten hebt gedineerd, zeker als er mensen met een knoeireputatie aan tafel hebben gezeten.

Wat je vooral niet moet doen

Er zijn ook een aantal zaken waar je op moet letten om erger leed te voorkomen. Wat we ten zeerste af kunnen raden is het gebruik van een hogedrukreiniger. De krachtige waterstraal van dit apparaat kan namelijk de beschermende laag van een terrastegel of -plank beschadigen waardoor deze alleen maar kwetsbaarder en sneller vies wordt. Ook moet je oppassen met schoonmaakmiddelen die bijtende zuren bevatten. Hiermee kun je de vlek mogelijk alleen maar erger maken omdat het zuur in de tegel kan trekken. Succes!