Veilig omgaan met zakelijke gegevens online

Veilig omgaan met zakelijke gegevens online

Tegenwoordig is het digitaal beschermen van je gegevens online heel belangrijk. Je wilt niet dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt. Gelukkig zijn er manieren om je gegevens goed te beschermen. Wil je meer weten over hoe je je zakelijke gegevens online veilig houdt? Hier gaan we er verder op in. 

Hoe houd je zakelijke gegevens veilig?

Als je denkt aan het beveiligen van je gegevens online dan is het eerste wat in je opkomt natuurlijk de wachtwoorden. Ondanks dat het een voor de hand liggende tip is, zijn er nog steeds veel mensen die simpele wachtwoorden voor bijna alles gebruiken. Dit maakt het voor hackers heel makkelijk om in te breken. Vaak zie dan ook dat het misgaat bij medewerkers op de werkvloer. Daarom is het belangrijk om er zeker van te zijn dat wachtwoorden niet te simpel zijn en met regelmaat worden gewijzigd.

Ook Tweestapsverificatie inschakelen voegt een extra laag beveiliging toe aan je accounts. Zorg er ook voor dat je alleen betrouwbare software en diensten gebruikt. Doe vooraf onderzoek en lees reviews om zeker te weten dat je kiest voor veilige oplossingen. Vertrouw niet zomaar op elk programma dat je online vindt. Kijk ook eens op https://www.digitrust.nl/ voor meer informatie!

Medewerkers spelen een belangrijke rol

Je medewerkers zijn de eerste lijn van verdediging als het gaat om gegevensbeveiliging. Het is daarom belangrijk om ze goed op te leiden. Zorg ervoor dat ze weten hoe ze verdachte e-mails kunnen herkennen en hoe ze veilig kunnen omgaan met gevoelige informatie. Regelmatige trainingen en bewustwordingscampagnes kunnen hierbij helpen.

Maak duidelijke regels en procedures voor het omgaan met gegevens. Dit kan voorkomen dat informatie per ongeluk op straat komt te liggen. Regelmatige controles helpen om te kijken of iedereen zich aan de regels houdt.

De juiste certificering

Om je bedrijf nog beter te beschermen, kan het behalen van de juiste certificering een goede stap zijn. Een voorbeeld hiervan is de ISO 27001 certificering. Deze certificering helpt je om een effectief informatiebeveiligingsmanagementsysteem op te zetten en te onderhouden. Het toont aan dat je bedrijf serieus bezig is met het beschermen van gegevens.

Het behalen van zo’n certificaat kan ook het vertrouwen van klanten en partners vergroten. Zij weten dan dat je de beveiliging van hun gegevens serieus neemt.

Veilig online met je bedrijf

Naast het nemen van de juiste beveiligingsmaatregelen en certificeringen, zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om veilig online te zijn met je bedrijf. Gebruik bijvoorbeeld een Virtual Private Network (VPN) wanneer je verbinding maakt met het internet. Een VPN versleutelt je internetverkeer en beschermt je gegevens tegen pottenkijkers.

Het is verstandig om regelmatig back-ups te maken van je belangrijke gegevens. Mocht er iets misgaan, dan kun je altijd terugvallen op een recente back-up. Bewaar deze back-ups op een veilige locatie, bijvoorbeeld een externe harde schijf die niet continu is aangesloten op je systeem.

Het is ook goed om regelmatig je beveiligingsbeleid en maatregelen te evalueren. De digitale wereld verandert snel, en wat vandaag veilig is, kan morgen al verouderd zijn. Blijf daarom alert en pas je beveiligingsstrategie aan wanneer dat nodig is. Zo houd je je zakelijke gegevens altijd goed beschermd.