Explainer video’s: Wat zijn het en zijn ze het waard?

Explainer video’s: Wat zijn het en zijn ze het waard?

In de huidige digitale wereld, waar informatie binnen enkele seconden beschikbaar is, is het van cruciaal belang om de aandacht van het publiek te trekken en vast te houden. Dit geldt met name voor bedrijven die hun producten of diensten willen promoten. Een van de effectieve manieren om dit te doen, is door gebruik te maken van explainer video’s. In dit artikel zullen we bespreken wat explainer video’s zijn, hoe ze werken en of ze het waard zijn om in te investeren.

Wat zijn explainer video’s?

Explainer video’s zijn korte, geanimeerde video’s die worden gebruikt om complexe informatie op een eenvoudige en begrijpelijke manier uit te leggen. Ze kunnen variëren in lengte, maar de meeste explainer video’s duren meestal tussen de 60 en 90 seconden. Deze video’s kunnen verschillende stijlen hebben, zoals animatie, whiteboard, live-action en nog veel meer. Ze zijn ontworpen om de aandacht van het publiek te trekken en hen te informeren over een specifiek product, dienst of concept.

Hoe werken ze?

Explainer video’s maken gebruik van visuele en auditieve elementen om informatie over te brengen op een boeiende en effectieve manier. Het script van de video is van cruciaal belang, omdat het de inhoud bepaalt en de boodschap op een beknopte manier verpakt. Het scenario moet duidelijk en beknopt zijn, en de belangrijkste punten van het onderwerp benadrukken. Vervolgens worden de visuele elementen, zoals animaties, afbeeldingen en video’s, toegevoegd om de boodschap visueel aantrekkelijk te maken. Daarnaast wordt er ook vaak gebruikgemaakt van voice-overs en achtergrondmuziek om de emotie en sfeer van de video te versterken.

Zijn ze het waard?

Nu is de vraag natuurlijk of het laten maken van een explainer video de moeite waard is om in te investeren. Het antwoord is ja, en hier zijn een paar redenen waarom:

  • Hoge aandachtswaarde: Mensen hebben tegenwoordig een korte aandachtsspanne en explainer video’s zijn de perfecte manier om hun aandacht te trekken en vast te houden. Met hun visuele en auditieve elementen zijn ze veel boeiender dan tekstuele inhoud, waardoor de kans groter wordt dat mensen de boodschap begrijpen en onthouden.
  • Verhoogde conversie: Explainer video’s worden vaak gebruikt op landingspagina’s of productpagina’s om potentiële klanten te overtuigen om een aankoop te doen. Uit onderzoek blijkt dat explainer video’s de conversiepercentages kunnen verhogen met maar liefst 20%. Dit komt doordat video’s beter in staat zijn om de voordelen en kenmerken van een product of dienst over te brengen dan alleen tekst en afbeeldingen.
  • Vergroot merkbekendheid: Door gebruik te maken van explainer video’s kun je het merk op een unieke en memorabele manier presenteren. Het toevoegen van het logo, kleurenschema en stijl aan de video helpt bij het opbouwen van merkherkenning en het vergroten van de naamsbekendheid. Bovendien hebben mensen de neiging om video’s te delen op sociale media, waardoor hun bereik nog groter wordt.
  • Verbeterde SEO: Video’s spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van de SEO van de website. Zoekmachines zoals Google waarderen websites die video’s bevatten en rangschikken ze vaak hoger in de zoekresultaten. Daarnaast zorgt het toevoegen van video’s aan de website ervoor dat mensen langer op de pagina blijven, wat ook een positief effect heeft op de SEO.