Shortlease

Shortlease

Leasen is al een lange tijd erg populair. Voor biedt leasen een mooie uitkomst, op deze manier kunnen zij een mooie en dure auto rijden zonder het hele aankoopbedrag te betalen. Dit is niet alleen zo bij auto’s maar ook bij machines voor aannemers of elektronische producten voor in huis. Lease kan voor veel verschillende zaken worden gebruikt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de wasmachine of vaatwasser kapot gaat terwijl je net veel andere onvoorziene uitgaven hebt gehad. Je kunt er dan voor kiezen een wasmachine of vaatwasser te leasen, je lost dan in een bepaalde periode het aankoopbedrag af. Auto’s leasen is een stuk uitgebreider omdat er sprake is van een aantal verschillende vormen. Dit zijn Shortlease, Operational lease en financial lease. Deze drie verschillende vormen worden in dit artikel verder toegelicht.

 

Shortlease

Shortlease is een overeenkomst die zich bevindt tussen een operational leasecontract en een huurovereenkomst. Bij een shortlease contract lease je een auto voor een kortere periode. Dit gaat dan over een periode van minimaal een maand tot maximaal een jaar. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Shortlease is bijvoorbeeld een goede combinatie met zzp. Als zzp’er kun je een groot risico lopen als je lange contracten afsluit, de kans dat je in de schulden komt is dan erg groot. Veel shortlease contracten kun je maandelijks opzeggen. Loopt jouw bedrijf even niet zoals je zou willen? Geen probleem, je kunt jouw contract dan binnen een maand opzeggen. Met een shortlease contract loopt je geen risico op onvoorziene kosten. Wanneer een auto mankementen krijgt kunnen de kosten hoog oplopen. De kosten bij het vervangen van een koppeling kunnen al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Tijdens jouw shortlease contract is de desbetreffende leasemaatschappij verantwoordelijk voor de auto, deze zal dus zorgen dat jouw auto te allen tijde operationeel is. Een bedrijfswagen in combinatie met shortlease is dus ideaal! Wil je zo goedkoop mogelijk leasen? Kies dan voor een occasion uit de shortlease. Dit kan enorm veel schelen. Het enige nadeel ten opzichte van operational lease is het hogere maandelijkse bedrag. Hoe korten jouw leasecontract hoe hoger het maandelijkse bedrag.

 

Operational lease

Shortlease is eigenlijk hetzelfde als operational lease. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij zowel juridisch al economisch eigenaar van de auto. Alle bijkomende kosten zoals de verzekering, belasting onderhoud en APK zijn voor rekening van de desbetreffende leasemaatschappij. Heb je voor een langere tijd een auto nodig? Dan is operational lease de beste optie voor jou. De maandelijkse kosten zijn een stuk lager in vergelijking met shortlease. Dit is hetzelfde als een sportschoolabonnement, hoe langer het contract loopt hoe lager de maandelijkse kosten. Er is ontzettend veel keus in lease auto’s, het is dus van essentieel belang je goed te oriënteren. Veel maatschappijen bieden zowel shortlease als operational lease aan. Je zou dan eerste een shortlease contract kunnen afsluiten om de auto te testen, als deze dan bevalt kun je een operational leasecontract afsluiten.

 

Financial lease

Financial  lease verschilt het meeste ten opzichte van de andere twee vormen. Tijdens dit contract ben je economische eigenaar, de leasemaatschappij is echter juridisch eigenaar tot het einde van het contract. Na het contract ben je zowel economisch als juridisch eigenaar.